Vragen over de realisatie ▸
Is er iemand van de bouw dagelijks aanwezig waar wij terecht kunnen met vragen en klachten, telefonisch of per mail? ▾
Momenteel vindt de aannemersselectie plaats. Één van de criteria in de aannemersselectie is het contact met de buurt tijdens de bouw. Een aannemer die hier goed op scoort heeft een grotere kans om straks de opdracht uit te voeren. Daarnaast zal de planning, alsmede het projectnieuws, via deze website te volgen zijn.
Komt er iemand langs om de nulmeting op te nemen ivm met sloop- bouwschade aan de woningen/gebouwen? ▸
Op dit moment wordt er een nulmeting opgezet. Belendende percelen waarbij deze nulmeting wordt uitgevoerd zullen daar binnen afzienbare tijd over worden geïnformeerd.
Worden bezoekers tijdig gewaarschuwd dat de boulevard via de Bezaansmast niet bereikbaar is? ▸
De bestaande trap zal worden afgesloten en verwijderd. Daarvoor in de plaats komt een tijdelijke verbinding van de winterboulevard naar de boulevard voor voetgangers. De boulevard blijft dus bereikbaar voor voetgangers.
Waarom over het Rederserf er is toch een brede boulevard? ▸
Uitgangspunt in de herontwikkeling is dat alle omwonenden en ondernemers in de directe omgeving zo min mogelijk worden belast. Sommige bouwprocessen kunnen echter alleen maar vanaf het Rederserf worden uitgevoerd, terwijl andere bouwprocessen juist vanaf de boulevard moeten worden gedaan. Een voorbeeld is het maken van de CSM-wand. Voorts is vanuit het oogpunt van overlast een voor alle belanghebbenden in de omgeving, alsmede de vele passanten op de boulevard, een verdeling van het bouwverkeer wenselijk.
Welk deel over het Rederserf en welk deel over de boulevard? ▸
Dit wordt nader afgestemd met de gemeente. Dit zal ook te maken hebben met de op dat moment toegepaste bouwtechnieken gerelateerd aan de fasering.
Wat is precies de grens van de bouwplaats? ▸
Dit is weergegeven in de ‘concept bouwcontourentekening zoals gepresenteerd op 11 oktober 2017.
Wordt er geheid of geboord? ▸
Het gebouw wordt op staal gefundeerd. Dit wil zeggen dat het gebouw met een dikke betonnen keldervloer op het zand wordt gefundeerd. Hierdoor zijn er geen heipalen of boormachines nodig. De grondkerende constructie er om heen, de CSM-wand, wordt in de grond gemaakt door de grond om te woelen en het losgekomen zand te mengen met een vloeistof wat het geheel tot beton vormt. Dit is een zeer trillingsarme bouwmethode.
Hoe wordt de veiligheid tijdens de bouw gehandhaafd? ▸
De sloop en realisatie gebeurd conform de vigerende wet- en regelgeving. Daarnaast dient de aannemer een sloop- en bouwveiligheidsplan in te dienen alvorens te starten met de sloop en realisatie. Deze wordt vervolgens beoordeeld door de gemeente en goed gekeurd wanneer deze voldoet.
Wordt er ’s avonds gewerkt? ▸
Op dit moment wordt er uitgegaan van een bouwplanning binnen de reguliere tijden van de omgevingsvergunning. Op incidentele momenten zullen er 24-uurs activiteiten plaats vinden en zal er dus een aanvullende vergunning worden gevraagd voor die werkzaamheden. Wanneer dit plaats vindt zult u hier tijdig over worden geinformeerd via de gebruikelijke kanalen.
Zijn er venstertijden voor het bouwverkeer? ▸
Bouwverkeer is gerelateerd aan de bouwtijden. Dit zal conform geldende wet- en regelgeving worden uitgevoerd.
Wanneer wordt er begonnen en zijn dus de eerste werkzaamheden zichtbaar? ▸
Vanaf begin november 2017 zal begonnen worden met het verleggen van kabels en leidingen.
Wanneer is de oplevering? ▸
De casco oplevering vindt plaats in maart/april 2019
Hoe laat wordt er dagelijks met de bouw begonnen? ▸
Conform de omgevingsvergunning mogen aannemers beginnen vanaf 7 uur ‘s ochtends.
Zijn er verkeersregelaars voor het bouwverkeer? ▸
Wanneer de situatie vraagt om een verkeersregelaar zal deze worden ingezet.
Op welke wijze wordt het risico van schade a.g.v. werkzaamheden gedekt? ▸
Uitgangspunt is dat de schade door alle partijen wordt beperkt. Daarnaast zal de aannemer een zogenaamde CAR (Construction All Risk) verzekering afsluiten.
Waar komen de afvalcontainers en hoe is de esthetische inpassing hiervan? ▸
In de horeca-units is inpandig ruimte voor de afvaltcontainer om te staan. Deze worden naar buiten gereden als ze geleegd moeten worden.
Vragen over het ontwerp ▸
De groutankers lopen onder het gebouw Princelandt te Scheveningen door, is dit veilig? ▸
Er zijn berekeningen gedaan voor de constructie van de kelderbak, de csm-wanden en de bijbehorende groutankers door constructiebureau Bureau Broersma. Deze berekeningen zijn verder uitgewerkt door Fugro, het grootste ingenieursbureau ter wereld. Hier wordt momenteel nog een 2nd opinion op gedaan door een ander deskundig bedrijf. Vevolgens zal de aannemer deze berekeningen verder uitwerken in een bouwveiligheidsplan, wat door de gemeente Den Haag getoetst zal worden alvorens er gesloopt en gebouwd kan worden. Deze oplossing is op deze locatiede de meest geschikte oplossing en is gekozen omwille van de waarborging van de veiligheid van het Rederserf.
Hoe wordt stankoverlast van de horeca voorkomen? ▸
De horecadoorvoeren/afblazen krijgen filters zodat de stanklucht er uit gefilterd wordt. Deze filters worden periodiek schoon gemaakt. Tijdens de exploitatie zal daar op gehandhaaft moeten worden.
Hoe wordt de veiligheid van het Rederswerf gewaarborgd tijdens de aanleg van de csm-wand tijdens heftige weerscondities zoals stormen? ▸
Over de realisatie worden duidelijke afspraken gemaakt met de nog te selecteren aannemer. De aannemer dient een bouwveiligheidsplan in te dienen, welke vervolgens getoetst zal worden door de gemeente. De factor ‘extreem weer’ zal hier in worden meegenomen.
Hoe zit het me de hoogte van het nieuwe gebouw? ▸
“Het gebouw wordt niet hoger dan toegestaan in het bestemmingsplan (15 m +NAP) en komt overeen met het hoogste punt van het huidige Vitalizee.
De nieuwbouw blijft ruim onder de bovenkant van de onderste verdiepingsvloer van het Princelandt, er blijft vanuit die appartementen zicht op zee en het strand. Het huidige gebouw van Vitalizee heeft omwille van het beperken van de gebouwhoogte extreem lage verdiepingshoogten waardoor het Vitalizee gebouw onmogelijk is her te bestemmen. Om te voorkomen dat we over 20 jaar weer een gebouw moeten slopen dat niet goed heeft ingespeeld op de eisen en wensen van deze tijd hebben wij een gebouw willen ontwerpen dat voldoende inwendige hoogte heeft en daardoor de benodigde flexibiliteit en ruimte biedt aan exploitanten om een duurzaam gebruik van het gebouw mogelijk te maken, nu en in de toekomst.”
De nieuwbouw blijft ruim onder de bovenkant van de onderste verdiepingsvloer van het Princelandt, er blijft vanuit die appartementen zicht op zee en het strand. Het huidige gebouw van Vitalizee heeft omwille van het beperken van de gebouwhoogte extreem lage verdiepingshoogten waardoor het Vitalizee gebouw onmogelijk is her te bestemmen. Om te voorkomen dat we over 20 jaar weer een gebouw moeten slopen dat niet goed heeft ingespeeld op de eisen en wensen van deze tijd hebben wij een gebouw willen ontwerpen dat voldoende inwendige hoogte heeft en daardoor de benodigde flexibiliteit en ruimte biedt aan exploitanten om een duurzaam gebruik van het gebouw mogelijk te maken, nu en in de toekomst.”
Hoe gaat de achtergevel eruitzien? ▸
De achtergevel wordt één roostergevel van ronding aan de Sealife zijde tot as 6 aan de Kurhaus zijde. Hiermee wordt voorkomen dat het een onrustige gevel wordt mer allerlei losse roosters en roosterdeuren.
Hoe is de positie van het terras t.o.v. de heersende windrichting? En gaan de horeca exploitanten het terras met ‘tenten’ overkappen? ▸
Het terras richt zich op het uitzicht op zee en ontvangt de middagzon/ondergaande zon. Komende vanuit het zuiden en lopend richting het Kurhaus is het van belang dat er (zo vroeg als mogelijk) zicht op het Kurhaus is. Door de doorvalbeveiliging van gehard en gelaagd doorzichtig glas te maken en een hoogte te geven van 1,5 meter zal dit tevens dienst doen als een windscherm rond het terras. Het zal zeker zo zijn dat er gedurende het jaar momenten zijn dat je niet of nauwelijks gebruik kan maken van het terras, maar dat heeft vooral met het Nederlandse klimaat te maken.
Hoe zitten de afvoerpijpen/rookgasafvoer van de keukens en de LB? ▸
Er komt een ‘state of the art’ installatie in het gebouw die aan de strengste eisen en normen voldoet. Door middel van filters wordt de uitstoot van rookgas van de keukens e.d. gefilterd. Het is aan de exploitanten van de Horeca om de filters regelmatig en volgens voorschrift van de leverancier te vervangen. De eigenaar van het gebouw zal zorg moeten dragen voor het onderhoud van de installatie en de gemeente handhaaft dit.
Verdwijnt het zeezicht nu vanaf het Rederserf? ▸
Het is waar dat er vanuit straatniveau op het Rederserf minder zicht zal zijn op zee omdat, t.o.v. het huidige Vitalizee, het nieuwe gebouw over een grotere breedte 2,3 meter hoog zal worden t.o.v. het Rederserf. Tegelijkertijd echter zal de doorgang tussen (de plint van) het Kurhaus en het nieuwe Vitalizee veel breder worden doordat de begane grond van de nieuwbouw minder breed wordt dan het huidige Vitalizee. Daarmee en door het feit dat de verdieping rondom afgerond is zal er toch een significant betere relatie ontstaan tussen het Rederserf en de Boulevard en zal op veel plekken het zicht op de boulevard en het strand vanaf het Rederserf verbeteren. Ook het terras zal, dienend als ‘stepping stone’, de relatie tussen de twee niveaus verbeteren.
Wat gebeurt er met de duinvegetatie en zwerfvuil dat in het graskomt en blijft liggen? ▸
Het duinvegetatie dak zal regelmatig onderhouden dienen te worden. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw
Is er gedacht aan inpandige vuilopslag van Legoland en de Horeca? ▸
Alle functies in het gebouw hebben hun eigen inpandige berging/opslag voor vuil en vuilcontainers. Afvoer van vuil vindt plaats via de Boulevard. Datzelfde geldt overigens voor de aanvoer van goederen (ook via de Boulevard dus)
Kan er een hellingbaan komen tussen het Rederserf en de Boulevard? ▸
Het hoogteverschil tussen het Rederserf en de Boulevard is zodanig dat een hellingbaan daartussen géén optie is, omdat deze hellingbaan te veel lengte zou hebben en hier geen ruimte voor is. Wel komt er een hellingbaan tussen het Rederserf en het terras van de Horeca op de verdieping. In de Horecaruimten zelf komen liften voor mindervaliden.
Zijn de materialen die jullie gaan gebruiken geschikt om te gebruiken aan de kust? ▸
Alle toe te passen materialen zijn geschikt om te gebruiken in een zilte/zeelucht omgeving. De eigenaar van het gebouw en de exploitanten van de Horeca zullen het gebouw goed moeten onderhouden (o.a. glasbewassing) vanaf de dag van de oplevering.
Vragen met betrekking tot de gemeente Den Haag ▸
Waar en wanneer kan ik bezwaar maken tegen dit plan? ▸
Bij de behandeling van deze vergunningsaanvraag wordt de uitgebreide voorbereidingsprocedure gevolgd. Om die reden staat tegen de vergunning geen bezwaar open. De voorgenomen vergunning ligt ter inzage per 20 oktober jl. Belanghebbenden kunnen sedertdien desgewenst zienswijzen indienen. Deze periode duurt zes weken. De Gemeente Den Haag dient op deze zienswijzen te reageren. Daarna staat voor de indieners van zienswijzen de mogelijkheid open om tegen de definitieve vergunning beroep aan te teken bij de rechtbank.
Hoe is het geregeld met de handhaving in de omgeving? ▸
Op dit moment is er geen speciale aandacht t.o.v. de bestaande situatie. Tijdens de bouw zal vanuit de gemeente (periodiek) gecontroleerd en indien nodig gehandhaaft worden op de voorwaarden van de vergunning(en), meldingen en veiligheidsplan. De klachten en zorgen over o.a. geluidshinder, wildplassen en hangjongeren, zoals kenbaar gemaakt tijdens de bijeenkomst op 11/10, worden besproken met de betreffende afdeling in de Gemeente. De Gemeente komt met een reactie hierop.
Is er gedacht aan de problemen rond wildplassen en fietsenstalling? ▸
De gemeente zal het Rederserf opnieuw gaan inrichten. Daarbij zullen er tegen het gebouw plekken komen die worden ingepland met duinvegetatie. De verwachting is dat door de duinvegetatie het wildplassen tegen de achtergevel van het nieuwe gebouw bemoeilijkt zal worden. Overigens is gerichter handhaven – met name tijdens evenementen – een van de wensen die onderzocht worden door de gemeente.
Waar gaat het monument Leger en Vloot naar toe? ▸
De gemeente is aan het kijken naar een geschikte en respectabele plek voor de herplaatsing van het monument (een plek dus waar het monument tot zijn recht komt). Tot die tijd zal het monument veilig worden opgeslagen.
Wat voor soort Horeca komt er in? ▸
In het bestemmingsplan staat omschreven wat voor Horeca er op deze plek is toegestaan. De verwachting is dat er restaurants in komen die aansluiten op de functie Legoland in de kelder; dus restaurants/grand cafés gericht op gezinnen met kinderen. Tot op heden is nog niet bekend wat voor specifieke soort horeca zich hier zal vestigen.
Hoe worden de belangen van de bewoners in achting genomen? ▸
De Gemeente Den Haag realiseert zich dat het een bijzondere project is op een bijzondere locatie met verschillende type directe omwonenden en ondernemers. De ontwikkelaar, aannemer en gemeente hebben de intentie om u allen zo goed mogelijk en tijdig te informeren over het ontwerp en de realisatie van het project. Hiervan zijn de informatieavond en de vele individuele gesprekken met omwonenden / ondernemers een voorbeeld. Er zal een (periodieke) nieuwsbrief verschijnen welke ook op deze website zal verschijnen. Zorgen en klachten gerelateerd aan De Kust Gezond kunt u altijd kenbaar maken via dekustgezond@denhaag.nl.
Is er een MER uitgevoerd? ▸
Er is een MER-beoordelingsnotitie gemaakt. Deze is toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.
Wat is de status van de bouwaanvraag? ▸
Het ontwerpbesluit ligt per 20 oktober jl. ter inzage.